Blog

Wat doe je met een ruimte, of beter gezegd: wat doet een ruimte met jou?

Wat doe je met een ruimte, of beter gezegd: wat doet een ruimte met jou?

Terwijl je deze tekst leest, word je omringd door een fysieke omgeving. Misschien zit je op kantoor, in de wachtzaal van de tandarts of thuis in je zetel. Waar je ook bent, je (fysieke) omgeving bepaalt of je je geborgen voelt, thuis, welkom of op je gemak. Of misschien eerder ongemakkelijk, afgeleid of gespannen?

Invloed omgeving

(Interieur)architecten hebben een invloed op hoe gebouwen en ruimtes er uit zien, dat is bekend. Minder bekend is dat de fysieke kenmerken van een omgeving een invloed hebben op hoe mensen zich voelen, op wat ze denken, of hoe ze zich gedragen. Ook de psychische en fysieke gezondheid, de productiviteit en de creativiteit worden beïnvloedt door de manier waarop de omgeving ontworpen wordt, ook al beseffen we dat vaak niet – tenzij het als storend wordt ervaren:

Maandag

Je staat op en loopt naar de badkamer. Na een douche vloek je want… je bent weer vergeten om éérst je propere kleren te halen en er is een groot raam voor de badkamerdeur – en enkele meters verder een raam met een glurende buurman.

Op het werk moet je meteen een deadline halen, maar het lukt niet om je te concentreren door de collega’s rondom je die je niet alleen rechtstreeks storen met onbelangrijke weetjes of vragen waarvan ze de oplossing ook op google kunnen vinden, maar die je ook onrechtstreeks storen door de tientallen telefoons die ze krijgen.

Je komt volledig uitgeput thuis, waardoor je geprikkeld reageert op het luidruchtige enthousiasme van de kinderen. Je hebt geen energie meer om met hen te spelen, laat staan om nog te gaan sporten wanneer de kinderen in bed liggen.

Dinsdag

Je krijgt de kans om een heel interessante opleiding te volgen, maar het is zodanig warm dat je slaperig wordt en de inzichten die gegeven worden niet kan onthouden.

’s Avonds heb je een afspraak bij de dokter, voor de resultaten van een onderzoek. De wachtzaal is zó ongezellig, steriel, met slechte akoestiek, dat allerlei doemscenario’s opduiken – maar gelukkig bleek alles in orde.

Woensdag

Je hebt een afspraak op verplaatsing en gaat middageten in een lokale brasserie. Je eten smaakt niet door de geur van de toiletten vlakbij.

’s Avonds ga je toch naar die broodnodige sportles, want een kantoorjob is niet bevorderlijk voor de lijn en soepelheid van je lichaam.

Donderdag

Je hebt een meeting met een klant, op slechte stoelen. De rugpijn leidt je af, je bent gehaast om alles snel af te handelen, in plaats van alles grondig af te handelen.

Vrijdagavond

Je partner heeft een etentje met vrienden gepland. Je bent al een hele dag nerveus want je hebt een open keuken en bent geen keukenprins(es)!

Zaterdagmiddag

Het is tijd voor huishoudelijke taken. Omdat de plaats waar de vuile was wordt verzameld nu eenmaal niet dicht bij de plaats is waar de was wordt gewassen, gedroogd of gestreken, haal je zo gemakkelijk die 10.000 stappen die je dagelijks zou moeten doen. Maar die zou je toch liever tijdens een wandeling met vrienden/vriendinnen doen en daar heb je nu geen tijd meer voor!

’s Avonds ga je met je vrienden naar een nieuw café, maar de akoestiek is zo slecht dat je niet begrijpt wat je vrienden zeggen…

Zondag

Uitslapen, middagdutje doen en verder: niksen… Broodnodig om te bekomen van alle stresserende en energieverslindende gebeurtenissen van de week!

Hoe zalig zou het niet zijn als:

  • je woning is ingericht in functie van je levensstijl;
  • je werkomgeving je ondersteunt om efficiënt en productief te werken;
  • opleidingslokalen ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren en onthouden;
  • wachtzalen je een kalmerend en rustgevend gevoel geven;
  • eten je beter smaakt;
  • je in je vrije tijd voldoende energie hebt om leuke dingen te doen?

Waar ‘smaak’ of ‘stijl’ eerder een persoonlijke keuze is en voor iedereen verschillend, is de invloed die een omgeving heeft op de mens gelukkig wel wetenschappelijk onderbouwd en meer algemeen, ondanks soms kleinere verschillen in functie van persoonlijke, sociale of culturele achtergronden.

“Een ontwerp is geslaagd als het welzijn van de gebruikers erop vooruit is gegaan.”

Vanuit ons verlangen om meer impact te creëren met onze ontwerpen verdiepen we ons regelmatig in de wereld van de omgevingspsychologie.

We besparen je de theorie, maar verwerken de praktijk in elk project zodat je gezonder en gelukkiger door het leven kan!
Heb jij nood aan verandering? Neem dan meteen contact op voor een kennismakingsgesprek.

Meer weten?

Dan kunnen we je de documentaire ‘The Secret Life of Buildings’ aanraden, waar Tom Dyckhoff op zoek gaat naar hoe architectuur (en interieur) ons als mensen beïnvloedt:

The secret life of buildings | Deel 1: thuis

Over hoe het ontwerp van onze huizen ons leven beïnvloedt.

Licht, kamergrootte, indeling, proportie en materialen hebben allemaal meetbare effecten op ons leven. Dus waarom accepteren we de kleinste ramen en de kleinste kamerafmetingen in Europa? En wat kunnen we eraan doen?

The secret life of buildings | Deel 2: werk

Onze werkplek – van scholen tot kantoren en fabrieken – moet ons inspireren, motiveren en het beste uit ons halen. Maar doen deze ruimtes precies het tegenovergestelde? Tom Dyckhoff doet enkele onthullende en schokkende ontdekkingen over hoe de gebouwen waarin we ons werkzame leven doorbrengen ons brein fysiek kunnen veranderen, en laat zien waarom open kantoren slechte werkplekken zijn. Gewapend met deze nieuwe kennis ontmoet Dyckhoff vooraanstaande architecten, waaronder Norman Foster en Zaha Hadid, om hun creaties opnieuw te evalueren. Hij brengt ze oog in oog met…

The secret life of buildings | Deel 3: vrije tijd

Tom Dyckhoff bekijkt hoe we worden beïnvloed door het ontwerp van gebouwen die we in onze vrije tijd bezoeken. Hij stelt dat veel architecten gebouwen ontwerpen die draaien om spektakel en goedkope spanning (hoe duur ook om te bouwen), en het ware doel van ‘spelen’ zijn vergeten: mensen samenbrengen voor een gemeenschappelijke ervaring. Van winkelcentra tot voetbalstadions en musea, Tom ontdekt hoe belangrijk spel in ons leven is en voert controversieel aan dat, sinds het commerciële succes van het Guggenheim in Bilbao, de gebouwen waarin we mogen spelen…

info

M-INT
Kantoor
Tramstraat 15
8530 Harelbeke
Maatschappelijke zetel
Kapel ter Rustestraat 38
8540 Deerlijk
hanna@m-int.be 0492 50 35 32
BE0806 896 973
Sluiting paasvakantie

We zijn in tijdens de paasvakantie 2 weken gesloten: van maandag 1 tot en met zondag 14 april 2024.
Vanaf dan zijn we op ons nieuw adres in Deerlijk te vinden: Kapel ter Rustestraat 38 8540 Deerlijk.