Portfolio

Ontwerp coworking space

Periode
2019
Locatie
Wielsbeke, West Vlaanderen

Onze klant, Thomas, vroeg ons om een gebouw van 80 m² in te richten tot coworkingplek voor 4 personen, waaronder hij zelf.

Over de formule werd nog niet nagedacht: flexplekken / vast kantoor / fulltime / parttime …

Stap 1: inspiratiesessie + brainstorm

Met een inspiratiesessie ‘Future(s) of work’ gaven we inzichten in de evoluties die gaande zijn, welke uitdagingen op ons af komen en hoe je daar nu op een innovatieve manier voordeel uit kan halen.

In een daaropvolgende brainstormsessie hielpen we de klant om bijkomende ideeën te bedenken en werd bepaald welke ideeën specifiek voor zijn bedrijf het meest interessant zijn en het best aansluiten bij zijn visie, missie en waarden.

Evolutie opdracht

Door middel van de inspiratiesessie en brainstorm en bijkomende vragen werd duidelijk dat dit project in eerste instantie een kantoor moet zijn voor de opdrachtgever en zijn vennoot, aangevuld met 2 coworkers:

 1. omdat de oppervlakte het toelaat;
 2. om break-even te draaien;
 3. om voordeel te halen uit kruisbestuiving: zowel eigen business als die van de coworker naar the next level te brengen:
  • Het bedrijf van Thomas helpt andere bedrijven met hun verkoopstrategie. Wanneer de coworkers groeien door de tips en ervaringen van Thomas, is dat dus goede reclame voor zijn eigen bedrijf.
  • Het succes van coworkende bedrijven is tevens een belangrijke criteria van succesvolle coworkingspaces. Wanneer een coworker vertrekt, is de kans dus groter dat de plaats snel wordt ingenomen door iemand anders.
  • Dit bepaalt meteen ook de doelgroep: zelfstandigen die b2b werken, zodat hun klanten in contact komen met Thomas en zijn bedrijf en zo mogelijks ook een samenwerking aangaan.
 4. Na verloop van tijd zouden de coworkingplekken ingevuld worden door eigen medewerkers. Wanneer het eigen bedrijf vervolgens de ruimte ontgroeit zou het verhuizen en dit gebouw 100% coworkingspace worden.

Er werd tevens ontwerpmatig nagegaan hoeveel plaatsen er in de ruimte kunnen geïntegreerd worden en welke gevolgen dit heeft op vb. toegangscontrole, beveiliging, openingsuren, persoonlijke bergruimte enz. in functie van verschillende coworkingformules: flexibel/vast – deeltijds/voltijds.

Omwille van voornamelijk reden nr. 3 en 4 bleek de interessantste optie de formule voor fulltime coworkers te zijn, met volwaardige en vaste werkplekken voor iedere coworker.

Activity-based working

Binnenkomen en ontvangst, pauzeren, brainstormen, vergaderen, ontspannen en lunchen zijn verschillende activiteiten die in een L-vormige zone langsheen en afgeschermd van de ‘workspace’ zijn ingepland, zodat de geconcentreerde coworkers zo weinig mogelijk afgeleid worden. Een subtiel onderscheid in materiaalgebruik, plafondhoogte, verlichting en aandacht voor akoestiek maken mee duidelijk welk gedrag verwacht of gestimuleerd wordt binnen elke zone.

Er zijn geen deuren voorzien tussen de verschillende zones – om het ruimtegevoel te vergroten – maar indien nodig kunnen akoestische gordijnen voor extra privacy zorgen.

Healthy office

We vestigden de aandacht op ‘natuur’ omdat dit een positieve invloed heeft op productiviteit en creativiteit èn stressverlagend werkt. Er was geen budget op overschot om binnen een groene wand van enkele m² te voorzien, maar wel plaats voor een aantal losse bloempotten. Er werd ook voor geopteerd om de verharde voorplaats en het steegje achteraan te vergroenen en de aangrenzende ramen te verlagen om er een beter zicht op te hebben.

Om nog een extra bijdrage te leveren aan de gezondheid & productiviteit van de coworkers, werd bewust gekozen voor een douche i.p.v. een 2e toilet in de kleine aanbouw. Zo wordt een duurzame woon-werkverplaatsing gestimuleerd (fiets) en kan men toch fris aan de werkdag beginnen. Of kan men even gaan joggen om af te reageren na een tegenslag, om nadien weer met een frisse geest aan de slag te gaan.

Duurzaam

 • Houtwolpanelen: duurzaam, esthetisch en goed voor de akoestiek
 • Tapijt Desso: duurzaamheidscertificaten o.a. cradle2cradle & BREEAM
 • Multiplex: sterk, duurzaam en esthetisch
 • Tarkett vinyltegels: 40% uit gerecycleerde materialen, 100% recycleerbaar en zeer lage VOC-emissie (gezondere lucht)

Meerwaarde

Het lukte om maar liefst 8 volwaardige werkplekken te voorzien, die ook nog eens zodanig herschikt kunnen worden dat het mogelijk is om na de werkuren nog netwerkactiviteiten of lezingen te laten doorgaan voor een 16 à 20 mensen. Extra inkomsten dus en goed om het eigen bedrijf én die van de coworkers bij een groter publiek bekend te maken!

voor en na

inkom

voor
na

Werkruimte

voor
na

Terras & inkom

voor
na

Nood aan een creatieve insteek voor jouw gebouw, of een ruimtelijke insteek voor jouw business?

Zomervakantie

M-int gaat er even van tussenuit van woensdag 24 juli tot maandag 12 augustus.

Fijne zomer!