Je surft wat rond want je kan je niet concentreren op je taak van de dag. De deur van je bureau ging al dicht want je veertienjarige dochter hangt aan de lijn met een vriendin en ze is bijna even erg als toen collega’s Annick en Peter weer stonden te roddelen in de koffiehoek. Maar is het hier nu trouwens niet heel warm? En je rug doet weer pijn want je zit na een jaar thuiswerken nog altijd op een keukenstoel? Afgeleid, ongemakkelijk en gespannen? Je omgeving heeft meer invloed op je werk dan je zou denken.
(Interieur)architecten zorgen voor het ontwerp van gebouwen en ruimtes en dat betekent dat ze kijken naar de esthetiek van een plek, maar evengoed naar hoe die ruimte een invloed heeft op de mensen die er moeten wonen of werken. Jouw psychische en fysieke gezondheid, je productiviteit en je creativiteit worden beïnvloed door de manier waarop de omgeving is ontworpen. En is dat slecht gedaan, dan ervaar je dat als storend. Gelukkig vinden we deze omgevingspsychologie bij M-INT net heel belangrijk. Hier zijn 7 tips om niet gestresseerd en uitgeput te zijn na een (on)productieve werkdag:
Alle zintuigen worden geprikkeld door de omgeving. Als interieurarchitect vinden wij het belangrijk om de juiste soort en de juiste hoeveelheid prikkels te voorzien of tegen te houden in een ontwerp, afgestemd op de activiteiten die in de ruimte moeten plaatsvinden. Zijn er te weinig prikkels, dan worden we niet genoeg gestimuleerd. Zijn er te veel prikkels, dan zorgen die voor stress, overlading en verzet.
Een beetje afleiding kan positief zijn, maar word je voortdurend onderbroken door vb. collega’s die voorbijwandelen, kinderen die je aandacht vragen, of een zoemend ventilatiesysteem, dan kan je je niet concentreren. Dat zet stress mechanismen in werking en zorgt ervoor dat je ‘s avonds moe bent. Het zorgt bovendien niet alleen voor slechter werk, maar ook voor ziektes en andere aandoeningen. Wist je trouwens dat we ons niet altijd bewust zijn van stress? Soms voelen we ons kalm, maar bloedtests kunnen het tegendeel bewijzen.
Niet alleen wat we zien en horen heeft een invloed op hoe we presteren, maar ook de temperatuur van je werkplek kan een invloed hebben. Stijgt de temperatuur in je bureau in de namiddag door de zon van een gezellige 21° naar een stomende 27°? Dan wordt je al snel 30% minder productief. Maar ga nu niet in een ruimte zonder ramen zitten, want een gebrek aan voldoende daglicht of slecht kunstlicht heeft een negatieve invloed op je nachtrust en maakt je minder productief en creatief de dag er op. Vermoeidheid resulteert niet alleen in slechter werk en slechtere beslissingen, maar ook in minder ethische beslissingen en gedrag. En investeer nu eens in een degelijke bureaustoel. Niet alleen je rug zal je dankbaar zijn, ook je productiviteit verhoogt.
Na een jaar telewerk is het waarschijnlijk duidelijk dat de keukentafel niet de ideale werkplek is als je ze moet delen met andere leden van je gezin. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen een individueel, afgesloten kantoor moet hebben, wel dat er in meer of mindere mate afscherming moet zijn van ongewilde akoestische, visuele of zintuiglijke onderbrekingen. Afleiding zorgt er namelijk voor dat we continu proberen multitasken, of beter gezegd ‘switchen tussen taken’. Dat werkt contra-productief en vraagt maar liefst 4X zoveel tijd voor taken die reflectie en creativiteit vragen!
Stap 1: Schrijf in hoofdletters het woord MULTITASKEN en er onder de cijfers van 1 tot 11. Time hoe lang je er over doet.
Stap 2: Doe hetzelfde, maar in een andere volgorde: eerste letter, eerste cijfer, tweede letter, tweede cijfer enz… Kan je dit even snel?
De airco staat te hard en er is geen knop om hem te regelen? Frustrerend, toch? Als je geen invloed hebt op je omgeving (geluid, verlichting, temperatuur,…), dan stoort dit. Heeft de airco wel een knop? Dan zullen (stressgerelateerde) klachten verminderen, de werktevredenheid en de productiviteit verhogen. En zet zeker ook een foto van je liefste op je werkplek, want personalisatie heeft ook een positief effect.
Wist je trouwens dat enkel de suggestie wekken dat werknemers controle hebben ook klachten vermindert? Al raden we niet aan om een dummyknop voor de airco te installeren. Da’s gewoon niet netjes.
Gelukkig zijn niet alle prikkels negatief. Sociale interactie (op de juiste plaatsen) en beweging bevorderen de creativiteit.
Maar vooral het uitzicht op groen (natuur), de horizon, de lucht en wolken stimuleert de productiviteit en vermindert stress. Het verlaagt onze bloeddruk, terwijl die net stijgt door een stedelijke omgeving. Zelfs valse planten en afbeeldingen van natuur zouden positieve effecten hebben op onze gezondheid en ervoor zorgen dat we ons meer ontspannen voelen, alhoewel het effect kleiner is. Hang dus gerust de hipster uit en zet die Sanseveria of Calathea op je bureau. Ze zijn trouwens nog luchtzuiverend ook!
Afleiding is niet altijd slecht. Het kan zelfs de productiviteit verhogen. Maar dat hangt af van je persoonlijkheid. Ben je een extravert? Dan krijg je energie van regelmatige contacten met andere mensen en het helpt hen om productief te zijn. Ben je een introvert? Dan snak je naar privacy en rust om je te kunnen concentreren. Jouw bureau ligt beter wat verder van de circulatie-as. Introverten hebben meer persoonlijke ruimte nodig en zijn zich sneller bewust van geluid en de effecten ervan. Ze zijn als de kanaries uit de oude steenkoolmijnen.
Een goed ontwerp beperkt zich dus niet tot iets moois en functioneel dat ook nog ergonomisch is en gemakkelijk in gebruik. De waarneming, de beleving en het gedrag van mensen zijn minstens even belangrijke aspecten van een ontwerp om rekening mee te houden.
Wil je jouw (thuis)kantoor aanpakken zodat die jou kan ondersteunen in wat je doet? Maak dan meteen een afspraak met ons!